Studium Wychowania Fizycznego i Sportu ZUT organizuje dla pracowników uczelni i studentów seminarium „Odżywianie i ruch z głową”
Dwuetapowe zajęcia mają poprawić nadwątloną zimową porą kondycję i przygotować zainteresowanych do wzmożonego wiosenno letniego wysiłku.
Wykład na temat zdrowego żywienia poprowadzi dr inż. Edyta Balejko dietetyk i pracownik Zakładu Podstaw Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT. Uczestnicy zostaną też poddani szczegółowej analizie składu ciała za pomocą nowoczesnej aparatury - bioanalizatora składu ciała. Analizator z 8 elektrodami pozwoli określić m.in.: zawartość wody całkowitej w organizmie, masę tkanki tłuszczowej w kilogramach, masę mięśni szkieletowych i organów wewnętrznych, wagę wzorcową, procentową zwartość tkanki tłuszczowej, wiek metaboliczny komórek ciała (tempo starzenia się organizmu!), kaloryczność zalecanej diety oraz ilość tkanki tłuszczowej / mięśniowej do cotygodniowej kontroli / ilość kalorii do spalenia w trakcie ćwiczeń. Część teoretyczną zakończy degustacja koktajli, przygotowanych ze świeżych warzyw.
Część praktyczną poprowadzi Tadeusz Staśkiewicz, pracownik Studium Wychowania Fizycznego i Sportu ZUT i będą to ćwiczenia z elementami jogi.
Zajęcia dla pracowników zaplanowano na 15.03.2018r. (czwartek) o godz. 17:00, zaś dla studentów 22.03.2018r. godz. 17:00 w hali SWFiS przy ul. Tenisowej 33.
Więcej informacji: tel. 91 449 52 51