Informacje dla dziennikarzy

Tanio, smacznie i dla studenta. Wraca kultowy „ŻAK” 12.10.2021 09:40

Rektorat Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie wzbogacił się o nowe miejsce – studenckie bistro z domową kuchnią. Wrócił kultowy „ŻAK”. Po dwóch latach nieobecności na ZUT, studenci znów będą mogli tam jeść obiady.

 

Lokal ma charakter studenckiego bistra. Student przede wszystkim chce zjeść jak u mamy, dlatego postawiliśmy na domowe dania. W menu znajdziemy oczywiście pierogi ruskie, ze szpinakiem, soczewicą, mięsem, dobrą i pyszną kawę z polskiej palarni z tradycjami, drożdżówki i wyroby cukiernicze od lokalnego mistrza cukierniczego, pieczywo z rodzinnej, szczecińskiej piekarni wyrabiane na naturalnym zakwasie, które cieszy się uznaniem mieszkańców Szczecina od 1965 roku. Mam nadzieję, że każdy student zajrzy tu choć raz – powiedział Robert Szuter, najemca lokalu.

Lokal przeszedł metamorfozę, został urządzony nowocześnie i zmienił dotychczasową lokalizację. Panuje tu teraz industrialny klimat. „ŻAK” to zupełnie nowa przestrzeń, gdzie studenci, doktoranci i pracownicy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie będą mogli tanio i smacznie zjeść. Cena za zestaw obiadowy waha się od 18 do 20 złotych. W menu lokalu znalazły się również zestawy śniadaniowe do  16 złotych z kawą lub herbatą gratis. Ceny kanapek wahają się od 5 do 9 złotych. Bistro „ŻAK” poprowadzą ojciec z córką - Robert i Dominka Szuter.

Chcemy, by nasza kuchnia była zdrowa, dlatego wprowadziliśmy kilka opcji wegetariańskich. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Nasze zupy będziemy gotowali na wywarach mięsnych i warzywnych. Bez kompromisów kostkowych i gotowych podstaw. Dania obiadowe będziemy przyrządzali na miejscu i na bieżąco. W „Żaku” będziemy serwowali śniadania, sałatki, kanapki i obiady przez cały tydzień roboczy –
mówi Robert Szuter.

W menu znajdziemy kanapki z różnymi dodatkami: szynką i serem, jajkiem, twarogiem, kurczakiem, hummusem, łososiem. Są też zupy, sałatki oraz tradycyjne dania kuchni polskiej: gołąbki, krokiety, kotlety, naleśniki, makarony, pyzy. W karcie dań znajdziemy również jajecznicę, tosty, jajka sadzone.

Lokal znajduje się przy al. Piastów 17-18 (wejście od ulicy). „Żaka” można odwiedzać od poniedziałku do piątku w godz. od 9.00 do 17.00.

Na zdjęciu właściciel żaka