Informacje dla dziennikarzy

Nasi badacze "szczepią" korzenie truskawki bakteriami, aby uodpornić je na suszę 06.06.2024 13:20

Zaszczepiają bakteriami truskawki, aby pomóc im przetrwać suszę. Te same mikroorganizmy badają pod kątem ich wykorzystania jako biostymulatorów dla roślin. Naukowcy ZUT pod kierownictwem profesora Grzegorza Mikiciuka z Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa ZUT prowadzą te badania od wielu lat. Owocem są publikacje naukowe w renomowanych czasopismach, a wkrótce - doktorat jednej z naszych doktorantek.

Owoce mają rosnąć smaczne i zdrowe, a ich produkcja ma się odbywać w jak najbardziej ekologiczny sposób. W swoich badaniach Naukowcy analizują wpływ bakterii ryzosfery, żyjących w najbliższym otoczeniu systemu korzeniowego na cechy fizjologiczne, skład chemiczny oraz wielkość i jakość plonu roślin. Poszukują takich szczepów mikroorganizmów, które będą również przyczyniały się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych.

- Obecnie skupiamy się głównie na badaniach nad wykorzystaniem mikroorganizmów w celu łagodzenia wpływu niedoboru wody na rośliny. Analizujemy również możliwości wykorzystania ich potencjalnych właściwości biostymulujących w uprawie roślin. Moim zdaniem, badania i poszukiwanie nowych rozwiązań, zmniejszających wpływ stresu suszy na rośliny uprawne, nabierają szczególnego znaczenia w dobie zachodzących, niekorzystnych zmian klimatycznych – mówi prof. Mikiciuk.

Badacze ZUT-u współpracują w tym temacie z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, Uniwersytetu Szczecińskiego oraz Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego. Koncepcja badań i same doświadczenia narodziły się i są prowadzone na ZUT.

Na zdjęciu (fot. Kamila Kozioł/ZUT) od lewej nasi Naukowcy zaangażowani w temat: profesor Grzegorz Mikiciuk, profesor Małgorzata Mikiciuk, mgr inż. Dominika Paliwoda, profesor Justyna Chudecka, dr inż. Tomasz Tomaszewicz.