Dr inż. Magdalena Zdanowicz pracuje w Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych. Opracowała nowatorską technologię łączenia skrobi ze specjalnymi plastyfikatorami wskutek czego otrzymujemy materiał podobny do folii.
W zależności od rodzaju dodawanych do skrobi plastyfikatorów, nad którymi pracuję produkty wykonane z mojego materiału mogą pełnić różne funkcje: nawożące ochronne (np. dla nasion), zatrzymujące wodę, ponadto są biodegradowalne, rozpuszczalne w wodzie, nietoksyczne i nawet mogą być jadalne – powiedziała dr inż. Magdalena Zdanowicz w wywiadzie dla portalu gazeta.pl.
Dzięki błyskotliwemu rozwiązaniu autorstwa dr inż. Magdaleny Zdanowicz używanie folii do żywności już wkrótce może przestać być szkodliwe dla środowiska. Takich wynalazków nam dziś potrzeba – tak wybór Magdaleny Zdanowicz skomentowała Aleksandra Stanisławska z Crazy Nauka.
Gratulujemy!